Nov 30, 2023

Wat is stress?

Stress. Het is een begrip dat heel veel wordt gebruikt, maar weten we echt wat het inhoudt? Stress is een intrinsieke reactie van het lichaam op een bepaalde gebeurtenis of verandering. Deze reactie kan zich uiten op verschillende manieren zoals piekerende gedachten, gedrag, emoties en fysieke aspecten. Denk voor jezelf gerust eens na over wanneer je de laatste keer stress hebt ervaren, wat de oorzaak hiervan was en hoe dat dit bij jou tot uiting kwam.

Soorten stress

Er bestaan twee soorten stress. Positieve stress, ook wel gezonde stress genoemd, is stress die iedereen weleens nodig heeft in zijn leven. Het zorgt ervoor dat je eindelijk eens actie onderneemt. Het maakt je bijvoorbeeld ook gefocust en zorgt ervoor dat je doorbijt. Gezonde stress vind je terug bij haalbare en realistische uitdagingen. Zonder deze stress, zou het leven saai en eentonig zijn. Er bestaat ook negatieve stress. Deze vorm tast het functioneren van je lichaam en geest aan. Dit gaat dieper dan alleen het ervaren van gezonde stress. Hoe dit soort stress veroorzaakt wordt, leggen we hieronder uit.

 

Belasting en belastbaarheid

Om te begrijpen hoe negatieve stress ontstaat, is het belangrijk dat je de termen belasting en belastbaarheid kent. Belasting bestaat uit de fysieke zaken en situaties die je nu op dit moment in je leven doet en die je dagen vullen. Denk maar aan werken, sporten, studeren, sociaal contact, familiale situatie en zo verder. Je belastbaarheid is de hoeveelheid werk, verplichtingen en druk die je mentaal en fysiek aankunt. De ene persoon heeft graag een volle dag met veel verschillende plannen. Terwijl iemand anders een iets lager belastbaarheidsniveau heeft en na verschillende verplichtingen sneller uitgeput is.

 

Disbalans tussen beiden

Je kan voor een aantal dagen of weken leven met een hogere belasting dan belastbaarheid. Indien je dit langer aanhoudt, zul je merken dat de gezonde stress zich begint om te zetten naar de negatieve stress. Je zal wellicht prikkelbaarder zijn en een tijdelijk extra lage belastbaarheid krijgen. Indien je deze symptomen negeert, kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarover vertellen we later meer in de volgende blog. Het is zeker oké om een korte periode met een hogere belasting te leven. Dit is soms gewoon onvermijdelijk bij bijvoorbeeld drukke periodes op het werk. Indien het tijdens deze periode niet mogelijk is om voldoende rust en ontspanning in te plannen, is het van groot belang dat je dit nadien doet. 

 

Wat kunnen we doen?

Probeer steeds een goede balans in te bouwen in je leven waarbij jou belasting maar op sommige momenten even groter is dan je belastbaarheid. Ervaar je momenteel veel stress? Plan dan voldoende energiegevers die je mentaal ontspannen. Hierdoor krijgt je lichaam ruimte om te ontspannen. Door je balans (terug) te vinden, zul je merken dat je lichaam weer stressbestendiger wordt als voordien.

 

Weet je niet wat energiegevers zijn? Lees dan zeker de vorige blog omtrent energiemanagement!

 

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn