Oct 27, 2023

Energiemanagement: hoe pas je dit toe in je leven?

Iedereen herkent het wel. Je wordt verplicht om deel te nemen aan een sociale activiteit waar je al een tijdje tegenop kijkt. Je blijft nog langer op kantoor hangen omdat het werk zich maar blijft opstapelen. Huishoudelijke taken wachten op je. Kortom, je moet zaken doen die veel mentale energie van je vragen. Anderzijds zijn er ook zaken die je energie geven! Lees hieronder hoe je dit kan inplannen in jouw leven! 

Iedereen herkent het wel. Je wordt verplicht om deel te nemen aan een sociale activiteit waar je al een tijdje tegenop kijkt. Je blijft nog langer op kantoor hangen omdat het werk zich maar blijft opstapelen. Huishoudelijke taakjes wachten op je. Kortom, je moet zaken doen die veel mentale energie van je vragen. Anderzijds zijn er ook zaken in je leven die je energie geven zoals een boek lezen, een avondje met je gezin spenderen en dat soort bezigheden.

 

Energienemers en - gevers

De zaken die jouw mentale energie doen verlagen, noemen we energienemers. Energiegevers daarentegen geven je een boost.

Het is zeker mogelijk dat bijvoorbeeld sporten voor jou een energiegever is. Het is niet omdat iets fysieke energie vraagt, dat het daarom geen mentale energie booster zou kunnen zijn. Dit is iets heel persoonsgebonden; wat de ene energie geeft, kan van de ander veel energie vragen.

 

Wat is energiemanagement? 

Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen je energienemers en -gevers. Waar die balans ligt, is dan weer heel persoonlijk. De ene persoon heeft nu eenmaal meer nood aan energieboosters dan de andere. Het bewust opsommen en inplannen van deze zaken, heet dus energiemanagement.

 

Hoe begin ik hier aan?

Om concreet aan de slag te gaan met het managen van je energie, kan je beginnen met na te denken hoe jouw gemiddelde week eruit ziet. Schrijf activiteiten van de week even op, zo wordt het overzichtelijk. Vervolgens noteer je bij elk item in je week een - voor energienemers en een + bij de energiegevers. Zo wordt er een duidelijke afbakening tussen de nemers en gevers zichtbaar. Stel jezelf de vraag of jij dit in balans vindt.

 

Wat met een disbalans?

Als je weekschema uit balans is, meer gevuld is met energienemers, bestaat de kans dat je vroeg of laat zowel fysiek als mentaal uitgeput geraakt en geen fut meer gaat hebben om je aan taken te zetten die belangrijk zijn. Het is erg belangrijk om te beschikken over een evenwichtige balans in je week. Is er plaats om wat energienemers te schrappen of uit te besteden? En wat energieboosters in te voeren?

Vervolgens plan je deze energiegevers realistisch in in je weekagenda. Probeer toch minstens één energiegevende activiteit per dag in te plannen. Jij verdient dit! Hoe kort of hoe lang deze activiteit duurt, bepaal je zelf. Deze hoeft zeker niet lang te zijn om een grote impact te hebben op beleven van je dag. Maak vandaag je energiebalans, voel morgen het resultaat!

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn