Apr 25, 2023

Zelfzorg: egoïstisch of niet?

Zelfzorg… Iedereen weet dat het belangrijk is. Maar weinig mensen passen het toe. Enerzijds omdat we er geen tijd voor maken of zelfs niet bij stilstaan, anderzijds omdat zelfzorg als egoïstisch wordt beschouwd door sommigen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zelfzorg en waarom zouden we het beter wel toepassen in ons leven?

Druk druk druk…

Tegenwoordig heeft iedereen het maar druk, druk, druk… Vraag het aan eender welk persoon hoe het ermee gaat en je krijgt vaak als antwoord “Goed, druk hé”. 

Het is een standaardantwoord geworden voor velen en vaak wordt het ook als een soort prestige beschouwd. Wie het druk heeft, zal wel een succesvol leven hebben. Maar betekent een druk leven daarom ook een gelukkig leven? En als je niet gelukkig bent, kan je dan wel succesvol zijn? En wat houdt uiteindelijk succesvol zijn in? Voor de ene is dat veel geld verdienen, voor de ander is dat veel tijd doorbrengen met het gezin, en voor de derde is het de mogelijkheid hebben om veel te kunnen reizen enzovoort. Dit is voor iedereen anders en dat is helemaal ok.

Uiteindelijk wil iedereen op zijn of haar manier gelukkig zijn. Maar kan je ook gelukkig zijn als je niet aan zelfzorg doet?

 

Maar ik kan mezelf toch moeilijk op de eerste plaats zetten?

Dat is een vraag dat heel vaak wordt gebruikt (maar dat nooit wordt beantwoord) en hierbij je jezelf uiteindelijk toch niet op de eerste plaats te zetten. Terwijl we er beter wel eens bij stilstaan wat het betekent om jezelf wel op de eerste plaats te zetten. 

Wat zou zelfzorg kunnen betekenen?

  • Tijd maken voor je hobby, of het nu iets met sport te maken heeft of niet
  • Bezig zijn met je eigen gezondheid (meer slapen, meer bewegen, gezonder eten…)
  • Tijd maken voor zinvolle ontspanning (dus niet breinloos naar je televisie staren)
  • Tijd maken voor je gezin


De volgende voordelen zijn eraan verbonden om jezelf wel op de eerste plaats te zetten:

  • Je beweegt meer en bent daarom gezonder
  • Je hebt het gevoel dat je meer controle over je leven hebt
  • Je bent vrolijker en daarom ook aangenamer voor jouw (dichte) omgeving
  • Je hebt minder het gevoel in een ratrace van het leven te zitten

Bij de veiligheidsinstructies op het vliegtuig zeggen ze niet voor niets dat je eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten alvorens je het bij je kind doet. Als jij niets meer waard bent omdat je niet aan zelfzorg doet, dan heeft jouw omgeving er ook niets aan. 

 

Allemaal gemakkelijk gezegd, maar hoe moet ik het toepassen?

1. Wat vind jij belangrijk in je leven?

Eerst en vooral is het belangrijk dat jij voor jezelf opschrijft wat jij echt belangrijk vindt in je leven. Waar hecht je veel belang aan, wat vind jij waardevol? Het is heel belangrijk dat je eerst begint met jouw lijstje van wat jij echt belangrijk vindt.

 

2. Bekijk je huidige agenda

Welke commitments heb je momenteel in je agenda staan? Buiten je werk en je gezin, heb je nog andere zaken waarvoor jij je hebt geëngageerd? Zit jij mee in het schoolbestuur van je kinderen of mee in het bestuur van de vereniging van de mede-eigenaren in je appartementsblok? Of ben je mee verbonden aan de sportclub van je kind, op welke manier dan ook? 

Soms worden we overtuigd door mensen rondom ons om ons voor iets te engageren. Soms worden we zelfs gepusht. Door bepaalde groepsdruk of doordat je meegesleept wordt door een bepaald enthousiasme heb je toen ‘ja’ gezegd tegen een bepaald engagement. Een engagement waar je nu misschien geen voldoening of geen energie meer uithaalt. Integendeel, het weegt misschien nu op in de reeds drukke agenda die je al hebt. 

Noteer voor jezelf alle engagementen waarop je in het verleden ‘ja’ hebt gezegd maar wat nu meer een last is dan een zegen.

 

3. Elimineer, elimineer, elimineer

Als je het lijstje hebt gemaakt waarop jij je niet meer wilt engageren, laat die mensen of organisatie dan weten dat je niet meer in de mogelijkheid bent om nog verder te doen. Veel kans dat de mensen jou proberen te overhalen om toch verder te blijven doen. Maar blijf vasthouden aan het feit waarom je in de eerste instantie dat lijstje hebt opgemaakt.

 

4. Herplan je agenda

Het kan zijn dat jij niet in de mogelijkheid bent om jouw werkagenda volledig te bepalen zoals jij het wilt. Indien dat het geval is, kan je eerst jouw werkuren in de agenda plannen.

Indien je wel de mogelijkheid hebt om jouw werkagenda wat meer naar jouw hand te zetten, dan plan je eerst alle momenten in waarop jij aan zelfzorg gaat doen. Dat kunnen tijdsblokken zijn om te sporten, voor je hobby, blokken waarop je met jouw volledige aandacht tijd doorbrengt met je gezin, … Alles wat jij op jouw eerste lijstje hebt gezet, plan jij nu als eerste in je agenda.

Alles wat erna bij komt, plan je rond jouw ‘zelfzorgblokken’. Zorg er vooral voor dat jouw zelfzorgblokken heilig blijven en dat er niets anders tussen kan komen (er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals noodgevallen bij familie of vrienden). 

 

5. Hou je vast aan je planning en test het een maand uit

Het is heel makkelijk om snel verleid te worden jouw zelfzorgblokken te vervangen door andere zaken. Maar beloof jezelf dat je deze planning minstens een maand uitprobeert, dat je leert ‘nee’ te zeggen tegen anderen en hou zelf goed bij hoe dat jij je voelde voordat je aan je nieuwe planning begon en hoe jij je na een maand voelt. 

Als jij je vrijer, meer ontspannen, met meer intentie aan het leven bent en je hierdoor veel gelukkiger voelt, blijf dan zeker doorzetten met je nieuwe planning.

 

Veel succes gewenst en op naar een vrij leven 😊

Karin

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn