Aug 28, 2024

Wat zijn zoetstoffen?

Wil je kunnen genieten van de zoete smaak in je koffie of thee, maar wil je de calorieën vermijden, dan zijn zoetstoffen een goede alternatief. 
Een andere reden waarom je best voor zoetstoffen kiest, is omdat zoetstoffen niet hetzelfde negatieve effect hebben op uw tanden als suiker.

Maar wat zijn zoetstoffen nu eigenlijk en is het wel gezond? Deze maand leggen we uit wat zoetstoffen zijn, welke verschillen er zijn en wat voor impact het heeft op het lichaam.

Wat zijn zoetstoffen? 

Zoetstoffen zijn alternatieven voor suiker die gebruikt worden om voedingsmiddelen en dranken zoet te maken zonder de negatieve effecten van suiker. Ze kunnen van natuurlijke oorsprong zijn, zoals stevia, of synthetisch geproduceerd worden in fabrieken. Naast hun toepassing in bewerkte producten, zijn zoetstoffen ook beschikbaar als poeder of tabletten voor bijvoorbeeld koffie en thee. Het belangrijkste kenmerk van zoetstoffen is dat ze een zoete smaak bieden met aanzienlijk minder calorieën dan gewone suiker.

 

Soorten zoetstoffen: Intensief en niet-intensief

Er zijn twee hoofdcategorieën van zoetstoffen: intensieve en niet-intensieve zoetstoffen.

 

1. Niet-intensieve zoetstoffen  

   Deze zoetstoffen hebben een zoetkracht die varieert van half zo zoet tot even zoet als suiker. Hoewel ze minder calorieën bevatten dan suiker, leveren ze vaak nog wel enige energie. Voorbeelden van niet-intensieve zoetstoffen zijn sorbitol en xylitol, die veel worden gebruikt in suikervrije kauwgom en tandverzorgingsproducten.

 

2. Intensieve zoetstoffen

   Intensieve zoetstoffen zijn extreem krachtig: ze kunnen tot wel 37.000 keer zoeter zijn dan suiker. Hierdoor zijn slechts zeer kleine hoeveelheden nodig om dezelfde zoetheid te bereiken, wat betekent dat ze vrijwel geen calorieën leveren. Bekende voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn aspartaam, sucralose en sacharine.

 

Zijn zoetstoffen beter voor je tanden?

Ja, zoetstoffen zijn beter voor je tanden dan suiker. Waar suiker gaatjes in je tanden kan veroorzaken, hebben zoetstoffen dit effect niet. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met suikervrije frisdranken die zoetstoffen bevatten. Hoewel deze dranken geen suiker bevatten, kunnen de zuren die vaak aan frisdranken worden toegevoegd, nog steeds je tandglazuur aantasten.

 

Aspartaam: Feiten en fabels

Aspartaam is waarschijnlijk de meest besproken zoetstof. Hoewel er vaak negatieve berichten de ronde doen, is aspartaam veilig voor de overgrote meerderheid van de mensen. Het is alleen schadelijk voor mensen met de zeldzame aandoening fenylketonurie (PKU), een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam fenylalanine niet goed kan afbreken, een stof die in aspartaam zit.

Wat betreft de bezorgdheid dat aspartaam mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat deze bewering nog niet wetenschappelijk is bewezen. Studies die deze hypothese ondersteunen, zijn meestal gebaseerd op extreem hoge doses die ver boven het niveau liggen dat een mens normaal zou consumeren. Tot op heden heeft geen enkele officiële instantie aspartaam als kankerverwekkend geclassificeerd, dus je kunt het gerust gebruiken binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

 

Conclusie

Zoetstoffen bieden een aantrekkelijk alternatief voor suiker, vooral voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen of hun tanden willen beschermen tegen gaatjes. Hoewel sommige zoetstoffen omstreden zijn, wijzen de meeste wetenschappelijke bevindingen erop dat ze veilig zijn voor consumptie, mits gebruikt in de aanbevolen hoeveelheden. Door bewust om te gaan met zoetstoffen, kun je genieten van een zoete smaak zonder de nadelen van suiker.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat het gebruik van zoetstoffen je lichaam in een staat van verlangen naar zoet kan houden. Hierdoor kun je op andere momenten sneller geneigd zijn om naar iets zoets te grijpen, wat het uiteindelijke doel om minder suiker te consumeren kan ondermijnen. Het blijft dus essentieel om een evenwichtige en bewuste keuze te maken in je voedingspatroon.

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn