Jul 30, 2024

Wat zijn light producten?

In veel supermarkten zie je tegenwoordig producten met de aanduiding 'light'. Maar wat betekent dit precies?

Voedingsproducenten mogen de term 'light' op hun etiketten gebruiken wanneer hun product, vergeleken met de oorspronkelijke versie, minstens 30% minder vet, suikers of calorieën bevat. Dit betekent dat de voedingswaarde van het product aanzienlijk lager is in één van deze drie categorieën.

Wanneer een product minder vetten bevat, worden deze vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten. Bij producten met minder suiker worden andere zoetstoffen gebruikt. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het totale aantal calorieën meestal ook lager is. Echter, het is belangrijk op te merken dat light producten soms nog steeds een hoog aantal calorieën kunnen bevatten, bijvoorbeeld door een toename van koolhydraten.

Een ander punt van aandacht is het gebruik van zoetstoffen. Deze zijn vaak veel zoeter dan gewone suiker, wat je verlangen naar zoete en suikerrijke voedingsmiddelen kan versterken.

 

Wanneer kies je voor light producten?

Light producten kunnen een nuttige keuze zijn als je wilt afvallen, mits ze daadwerkelijk minder calorieën bevatten. Echter, het is belangrijk om een evenwichtige en gevarieerde voeding te behouden. 

Hierbij enkele voorbeelden:

Als je bijvoorbeeld yoghurt als ontbijt eet, kun je overwegen over te stappen op een light versie of in ieder geval gewone yoghurt in plaats van Griekse yoghurt te kiezen. Dit geldt ook voor melk: in plaats van volle melk kun je kiezen voor magere of halfvolle melk, die aanzienlijk minder vet bevatten. 

Als je af en toe zin hebt in frisdrank, is een light versie een betere keuze. Deze dranken bevatten minder calorieën en kunnen helpen bij gewichtsverlies.

 

Gezonde voedingskeuzes

Hoewel light producten kunnen helpen bij gewichtsverlies, is het belangrijk om prioriteit te geven aan verse, gezonde en gevarieerde voeding. Light producten kunnen een aanvulling zijn, maar zouden geen vervanging moeten zijn voor een gezond eetpatroon. Eet gevarieerd, geniet van verse producten en gebruik light producten als een hulpmiddel, niet als basis van je dieet.

 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn