Mar 28, 2023

Time out! Waarom een trainingspauze tot progressie kan leiden

Verdorie! Een week op vakantie.. Geen tijd wegens werkverplichtingen of toch geen zin en de sportschool maar eens een week overslagen? Problemen! Dit gaat mijn vooruitgang en spiermassa niet ten goede komen.. Nu kan ik helemaal vanaf nul starten en wordt het weer veel moeilijker om naar mijn doelstellingen toe te werken. Klopt dit? Of zit dit enkel maar tussen jouw oren? Let’s find out! 

Herstel en groei

Dit is in voorafgaande blogs al op regelmatige basis besproken. Het principe van de supercompensatie. Jouw rust en herstel zijn zeer belangrijk om vooruitgang te kunnen maken – te weinig rust leidt naar overtraining – teveel rust naar een nuloperatie in vooruitgang. Train je in het juiste moment van jouw lichamelijke supercompensatie dan gaat het prestatievermogen uiteraard omhoog.

 

Rust, rust… Rust! 

Maar na enige trainingstijd wordt het lichaam uiteraard gewoon aan de geleverde inspanningen. Er zal dan moeten worden gezocht naar vernieuwingen om opnieuw prikkels naar de spieren te krijgen die een stimulans gaan zijn om bijvoorbeeld aan massa te winnen. Dit kan op verschillende manieren worden toegepast. De meest voorkomende hierin zijn het aanpassen van jouw trainingsschema (nieuwe oefeningen), het veranderen van de gewichten of een tragere uitvoeringssnelheid. En eentje die jij waarschijnlijk nog niet kende…. Een weekje vrijaf! 

 

Say what!?

Deze lijkt onverwacht te zijn maar is eigenlijk heel logisch. Zoals aangegeven wordt het lichaam de inspanningen op de spieren gewoon. Als men dan beslist om het lichaam eens een week geen training te geven vindt er eigenlijk een “shockreactie” plaats. Het lichaam wordt zo getriggerd om het net iets rustiger aan te doen en gaat zich niet meer focussen op de arbeid die verricht moet worden in het sportcentrum.

 

Eén trapje naar beneden, twee (of meer) omhoog!

Als je na deze korte periode van rust beslist om de trainingen weer op te nemen zal jouw lichaam opnieuw deze shockreactie ervaren en zich opnieuw willen aanpassen naar jouw gewoontes. Maar natuurlijk vindt vanuit deze positie opnieuw een supercompensatie plaats! Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat jouw basisniveau gestegen is, waardoor jouw supercompensatie ditmaal ook hoger gaat uitkomen dan voordien! Een nog betere conditie, nog meer kracht in de spieren, een nog grotere explosiviteit in de benen en noem maar op! Dus zeg nu zelf, een weekje rust? Why not? 

 

Het addertje onder het gras…

Maar let op. Dit geldt natuurlijk enkel en alleen voor als je zelf frequent actief sport. Als je net een week bent begonnen met sporten, is het niet de bedoeling dat je jezelf meteen een weekje rust geeft om op adem te komen. Je lichaam zal eerst gewoon moeten worden aan de arbeid die jij verricht in de sportschool. Dit duurt gemiddeld een 2 tot 3–tal maanden. Hierna is het wel mogelijk om er eens even tussenuit te knijpen om zo jezelf nog eens een boost te geven en naar de beste versie van jezelf te kunnen werken! 

Het is dus geen slecht idee of helemaal niet zo schadelijk om je af en toe eens een weekje van het sporten af te sluiten. Als je achteraf maar beslist om er opnieuw vol tegenaan te gaan. Zo snel gaan we je spieren niet kwijtspelen (dit vindt pas na ongeveer 1 – 1,5 maand plaats). Na ontspanning volgt …

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn