Dec 30, 2022

Sporten & Emoties deel 2

De dagelijkse sleur aan emoties hebben we in onze voorafgaande blog al besproken. Alsook hoe deze onder controle te houden en hoe we in bepaalde situaties het beste hierop reageren. Nu is er nog één supertip die we niet voorafgaand hebben besproken… Zelfstandig sporten/bewegen. In deze blog bespreekt Jordy op welke manier jij volledige controle over de uiting van je emoties krijgt en geeft hij jou een trainersmening over de optimale training in combinatie met welk gevoel. 

How you feeling? Worked out!

Er is jullie uiteraard al veel verteld dat sporten zowel mentaal als lichamelijk deugd doet. Dat er gelukshormonen vrijkomen tijdens het sporten en dat het helpt het hoofd leeg te maken. Wat je waarschijnlijk echter niet weet is dat je er ook stressbestendiger door wordt. 

Stress zijn geen emoties... Stress treed net op als je met je emoties geen blijf weet!  1 + 1 = 2 toch? 

Ook ik ken het, moe maar voldaan. Het euforische gevoel na die training. Weer dat stapje dichter bij je doel. Weer een overwinning die jij dacht niet te gaan behalen. Weg stress, positieve gedachten, positieve emoties... We worked it out! 

 

Different feelings? There is a different limit!

Verrassing! Zou jij graag eens jouw training een hele andere dimensie geven? Wil jij nog net iets nadrukkelijker te werk gaan of jouw voldoening volledig laten uitstralen naar één bepaalde spiergroep in jouw lichaam? Here comes the supertip. Mix your feelings into your workout! 

Wat wil dit concreet zeggen? Voor zowel mannen als vrouwen kan een ander gevoel jou een bepaalde focus geven die op bepaalde punten in het lichaam extra triggers opwekken. Welke dit zijn en welke (gemiddeld) het beste werken? Hieronder even een overzicht : 

 

Mannen :                                                                               Vrouwen:

Verdrietig – rug & armen                                                      Verdrietig – Benen 

Euforisch – Borst & schouders                                              Euforisch – rug & armen

Gefrusteerd – Benen                                                             gefrustreerd – Borst & schouders

                                              Mixed feelings – Cardio

 

Explaining your training

Deze triggers zullen zich door het lichaam verplaatsen en via de emoties op bepaalde plaatsen worden vastgehouden. Uiteraard zullen deze triggers zich bij elke vorm van sporten losmaken en worden uitgeschakeld. Maar we hebben het nu puur op hoe deze triggers ook een extra focus en dimensie aan jouw training kunnen geven. De emotie zorgt dus dat er meer spanning op een bepaald deel van het lichaam staat waardoor er in die zone extra kracht, focus en energie kan worden geleverd. Van hieruit is de kans op ontlading en progressie dus aanzienlijk groter. 

 

Hacking the system

Nu er is niet altijd een emotie verbonden aan het feit dat je moet of wilt gaan sporten. Maar er is wel een manier die we allemaal kennen en gebruiken om emoties op te wekken. Had je het al geraden? Juist ja ! Muziek!

Emoties en dus ook de focus kan worden opgewekt door middel van het soort muziek dat jij gaat gebruiken om op te trainen. Uit eigen ervaring, voor de mannen : ooit al eens rugoefeningen gedaan terwijl er een nummer met sentimentele waarde door jouw hoofdtelefoon speelde? De focus die jou hier helpt in jouw training, die ervoor zorgt dat je jouw rugspieren voelt werken ( die niet altijd makkelijk te activeren zijn)… Fantastisch ! 

Try it out , ondervind de hierboven uitgelegde principes & geniet vooral eens van het gevoel achteraf! Of de dag(en) daarna ;) 

 

Can I be honest?

Last but not least gebied mij natuurlijk om even met jou een belangrijk punt te herhalen wat besproken is in de vorige blog. EMOTIES ZIJN VOOR IEDEREEN ANDERS! Dit wil dus zeggen dat er in deze combinatie tussen de training en emoties voor iedereen andere resultaten of triggerpunten worden aangesproken. Van hieruit probeer ik dan ook altijd mee te geven om op zoek te gaan naar waar jij jezelf het beste bij voelt of naar de best op elkaar ingespeelde triggerpunten om het “I moved mountains“ effect zo groot mogelijk te houden. 

Laat je emoties de vrije loop tijdens jouw training, gebruik deze traininghacks die je net hebt meegekregen, zoek de limieten die het beste passen bij de emotie die op dat moment overheerst voor je de training wilt starten. 

Your goals, your music, your emotions, and your feeling! 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn