Nov 30, 2022

Sporten & Emoties

Emoties. We komen er dagelijks mee in contact op verschillende manieren. Doorheen de dag kunnen je emoties/ je gevoelens snel veranderen. Nu, hoe houden we deze emoties onder controle? Zijn dit succeservaringen of welke impact heeft een emotie? En uiteraard, wat kan een verband zijn tussen jouw emoties en trainingen? 

What about everything we've been through? 

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Het begrip emotie is zeer moeilijk te omschrijven. Ga even na in je naaste omgeving bij 5 verschillende personen hoe zij zouden antwoorden op de vraag “wat zijn emoties?” en ik verzeker je dat er geen enkel antwoord hetzelfde zal zijn. Dit komt natuurlijk omdat emoties - en hoe deze plaats te geven - anders zijn voor iedereen. Zo zal bijvoorbeeld bij het verliezen van een sportwedstrijd iemand dit een plaats geven door in zichzelf te keren en te reflecteren. Persoon 2 zal zich boos maken over wat anders had kunnen lopen terwijl nummer 3 gezellig in de kantine iets gaat drinken. Zoals aangegeven, een verschillende emotie op exact dezelfde situatie… Een emotie is vaak een reactie op een bepaald gevoel na een voorafgaande situatie. 


Spanning? Emotie? What’s the difference!??

Spanning is vaak het gevoel dat zich in het lichaam bevind door een emotie niet tot uiting te laten komen. Persoonlijk zou ik het omschrijven als een deel onzekerheid. Je weet niet wat de uitkomst zal zijn van een vooropgestelde vraag in je naaste leefomgeving. Dit leidt dan tot spanning en stress (op het lichaam). LET OP: Spanning en stress hoeft niet altijd negatief te zijn! Dit kan ook prestatiebevorderend werken!  

Een emotie kan dus net een uiting van spanning en stress zijn. Een manier om deze kwijt te spelen. Zoals verteld, geeft iedereen hier een andere invulling aan en ook of dit een positieve of negatieve ervaring is, hangt van persoon tot persoon af. 

 

Sidenote : Emotional Hijacking

Maar wat is dit nu juist? Wel heel simpel uitgelegd, is het eigenlijk jouw emoties die je lichaam overnemen. Je denkt niet meer logisch na en laat je meeslepen door de emotie die op dat moment het hardste tot uiting komt. 

Word jij door één van je tegenspelers al een hele wedstrijd getriggerd op verschillende manieren en besluit jij om hem een trap, duw of slag te geven? Dan spreken we van emotional hijacking: doen alvorens we denken. Het befaamde druppeltje dat de emmer doet overlopen. In extreme gevallen vergeten we soms zelfs wat er net op dat moment gebeurde of waarom we zo hebben gereageerd.

Dit komt vaak door een opgestapelde spanning en stress op het lichaam die zich dan via een explosieve manier uit het lichaam moet ontsnappen als er opeenstapelingen van blijven volgen. 

 

Under control 

Om ervoor te zorgen dat emoties niet de bovehand nemen op prestaties of het dagelijkse leven zijn er 2 belangrijke factoren die je zo goed mogelijk moet beheersen : Jouw zicht op zelfreflectie en de ademhaling. 

Vaak kroppen mensen emoties zo lang op dat ze meteen gaan overreageren of impulsief gaan reageren. Daarom is het nodig om als je met een bepaald gevoel of emotie zit, aan zelfreflectie te doen. Waarom voel ik me zo, wat kan ik doen om dit gevoel te veranderen, hoe ga ik in de toekomst op dit gevoel reageren, ... Als men dit beseft gaat men in dezelfde (sportieve) situatie een volgende keer helemaal anders en veel rustiger reageren. We hebben onze emoties onder controle. 

Een extra hulpmiddel kan uiteraard een reflectiegesprek zijn met een extern vertrouwenspersoon. We hebben allemaal emoties en gevoelens, dus we vertrekken vaak allemaal vanuit dezelfde essentie en de uitkomst willen we allemaal hetzelfde zien: geluk, genot en ontspanning. 

KEEP ON BREATHING. 
In welke emotionele situatie dan ook. Probeer altijd de ademhaling onder controle te houden en rustig te blijven... Tel tot 3 (een kort denk- reflectiemoment) en overloop de mogelijkheden en de ernst van de situatie. Van hieruit werk je dan rustig naar een oplossing toe. 

Optimaal zou je deze 2 natuurlijk combineren in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Dit levert dan optimale controle over spanning, stress en emoties. 

 

It’s gonna be ok

Emoties maken deel uit van onze dagelijkse sleur. Emoties beïnvloeden onze handelingen en denkwijze en ze zullen altijd een deel van onze manier van doen bepalen. Het belangrijkste is dat we over onze gevoelens en emoties controle hebben. Sporten, praten en reflecteren zijn hierin de belangrijkste factoren om die controle te kunnen uitoefenen. Focus op het goede, vertrek vanuit gelijkaardige ervaringen en maak jezelf ervan bewust dat er altijd een oplossing is om emoties op een positieve manier om te zetten of te uiten! 

Het sporten en welke training het beste bij jouw emoties past? Wel… Laten we het daar in de volgende blog over hebben! 

 

Breathe, Focus , Learn and grow

Jordy

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn