Dec 27, 2023

Overspanning en burnout

Wat als je verder blijft doorzwoegen ondanks een lage belastbaarheid? De symptomen die veroorzaakt worden door negatieve stress, zullen alleen maar sterker worden en steeds sneller optreden. Je belastbaarheid blijft dalen. 

Indien deze klachten langer dan 6 maanden aanhouden, wordt dit een burn-out genoemd. De symptomen die bij burn-out aan te pas komen, kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën. Namelijk; lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen. 

De voorgaande blog

In de vorige blog werd duidelijk wat stress is en hoe dit aangewakkerd wordt. In deze blog gaan we verder op de negatieve stress en de gevolgen hiervan. Hier werd aangehaald dat negatieve stress na een tijdje zorgt voor een lagere belastbaarheid.

 

Overspanning

Wat als je verder blijft door zwoegen ondanks deze lage belastbaarheid?

De symptomen die veroorzaakt worden door negatieve stress, zullen alleen maar sterker worden en steeds sneller optreden. Je belastbaarheid blijft dalen. Je gaat eventueel minder goed slapen, je concentratievermogen vermindert, negatieve gedachten krijgen meer kans... Kortom, ben je niet meer in staat je dagelijkse bezigheden zo goed uit te voeren zoals voordien. Hierbij krijg je te maken met overspanning. We spreken van de term overspanning wanneer je voor een langere tijd, tot soms zelfs 6 maanden, duidelijk deze lasten ervaart.

 

Burn-out

Wanneer deze klachten blijven toenemen en langer dan 6 maanden aanhouden, spreken we van een burn-out. De symptomen bij een burn-out, zijn onder te verdelen in vier categorieën, namelijk: lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen.

 

Het ervaren van minder energie en hoofdpijn zijn lichamelijke klachten. Bij cognitieve klachten horen zaken als: geen interesse meer hebben in je werk, lage concentratie. Op emotioneel vlak, kan je bijvoorbeeld angstig zijn of je onzeker voelen over de toekomst. Vaak zien we een toename van drankgebruik, roken of andere troostmiddelen als gedragswijziging, alsook afstandelijkheid naar je omgeving.  Een burn-out is niet te onderschatten. De bovenstaande symptomen komen veelvuldig voor. Een persoon die aan een burn-out leidt, komt hier niet zo maar uit en heeft professionele opvolging nodig.

 

Wat nu?

Indien je het gevoel hebt dat je overspannen bent, is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te schenken en je lichaam en geest tijdelijk de rust te gunnen die je nu nodig hebt. Lees zeker ook de blogs omtrent stressmanagement om dit gehele proces beter te begrijpen. Zo kan je de energiegevers stap voor stap gaan inplannen in je dagdagelijkse leven. Je kan op zoek gaan naar je energielekken en deze bewust proberen te beperken.

 

Herken je meerdere zaken in jezelf omtrent burn-out? Dan raden we je zeker aan om tijdig contact op te nemen met je huisdokter. Deze zal, indien nodig, je doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog. 

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn