Apr 30, 2022

Leef authentiek en blijf trouw aan jezelf

Aan de hand van het boek 'De Eeuwige Bron' vertelt Karin in de blog van maand mei over hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan jouw waarden en normen. Ze reflecteert hoe ze dit toepast binnen haar zaak. Ze moedigt jou dan ook aan om ook trouw te blijven aan jezelf en een authentiek leven te leiden.

Zoals sommigen het al weten, lees ik graag. Tijdens de lockdown had ik meer tijd dan anders. Toen heb ik wat tijd gehad om het boek ‘De Eeuwige Bron’ (The Fountainhead) uit te lezen van Ayn Rand. Het is een boek die ik de afgelopen drie jaar om de zoveel tijd nog eens vastpakte om het te lezen. Het boek is 830 pagina’s lang dus het is niet zomaar een flutromannetje die je tijdens een vakantie leest. Het is meteen mijn lievelingsboek geworden. Aangezien ik het boek over een lange periode heb gelezen, heb ik besloten om het nogmaals te lezen terwijl ik voor de rest enkel maar non-fictie boeken lees. Zo goed vind ik het.

De reden hiervoor is dat ik de hoofdpersonage, Howard Roark, zeer inspirerend vind. Hij is een architect die zeer trouw blijft aan zijn eigen ideeën en gedachten, aan zijn eigen normen en waarden. Hij zal geen compromissen sluiten om een bepaalde opdracht binnen te halen, simpelweg omdat hij niet in dat bepaald ontwerp gelooft. Hij wilt gebouwen bouwen waarin hij gelooft, waar hij compleet achter staat. Hierdoor verliest hij zijn kantoor door het faillissement. Hij gaat tijdelijk in een steengroeve werken als een arbeider tot hij een klant vindt die wel gelooft in zijn ontwerpen en hem een opdracht geeft. Lang verhaal kort: nadat hij veel obstakels heeft gekend als architect en als persoon, wordt hij een gevierd architect.

De vraag is natuurlijk: wat als hij wel van in het begin compromissen had gesloten om zijn klanten te plezieren? Dan was hij waarschijnlijk één van de zoveel architecten geweest die goed zijn boterham verdiende maar zal hij nooit zijn opgevallen tussen al die andere architecten. Doordat hij wel trouw bleef aan zijn principes en zijn geloof in zijn ontwerpen, begon iedereen steeds meer te zien hoe uniek hij is als architect met zijn eigen stijl. De mensen begonnen hem te contacteren omwille van zijn unieke stijl. 

In onze sector – en dan heb ik het over de personal training sector – zijn er heel wat studio’s en ondernemingen die heel veel freelancers in dienst hebben. Voor de zaakvoerder(s) van de studio is het een heel interessant businessmodel: Elke freelancer die daar training komt geven, betaalt huur voor het gebruik van de zaal. De zaakvoerders zorgen voor de klanten via promo op de sociale media en hun website. Vaak moeten de freelancers een percentage afgeven van de omzet die ze genereren van de klanten die ze in die zaal trainen. Als de freelancers geen klanten hebben, moeten de zaakvoerders ook niets aan hen betalen.

Er is niets mis met dat businessmodel en ik gun het die zaakvoerders van harte als ze daarmee een goed inkomen verdienen. En ik zou het mezelf heel gemakkelijk kunnen maken door ook op die manier te werken. Maar ik weiger dat te doen omdat dit niet past in mijn visie, mijn normen en mijn waarden.

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat ik al mijn klanten ken. Ook de kiné-patiënten ken ik bij naam. Dat persoonlijk contact vind ik heel belangrijk. 

Ik stel mezelf vaak voor als klant: wat zou ik graag hebben? Moest ik klant zijn, zou ik ook graag alle coaches kennen die daar rondlopen en zou ik graag hebben dat ze mij ook kennen. Ik wil me thuis voelen op de plaats waar ik training krijg. Aangezien ik graag lach, zou ik ook wat plezier willen hebben in mijn trainingen. Ik wil graag het gevoel hebben dat de coaches mijn grenzen telkens wat verleggen zodat ik vooruitgang boek. Ik zou graag mijn verhaal kwijt kunnen aan een coach die ik minstens 2x/week zie. En ik wil kunnen zien dat mijn coach zijn/haar werk ook graag doet en dat het voor hem/haar geen opdracht is om mij te trainen of dat ze het puur voor geld doen. Ik wil ook niet voor een keuzestress staan als ik op zoek ga naar een studio waar ik zou gaan trainen. Daarmee wil ik zeggen dat ik niet teveel coaches op de site zou willen zien staan want als ik elke profiel van de coaches moet gaan lezen, ben ik veel tijd kwijt en dan weet ik ook niet meer bij wie ik zou willen trainen. Teveel keuze zorgt er voor mij persoonlijk voor dat ik uiteindelijk gewoon niet meer kies – en er uiteindelijk niet meer aan begin.

Daarom dat ik liever met een klein team werk. En ja, ik maak het mezelf misschien wel moeilijker door zo te werken maar langs de andere kant maak ik het mezelf ook makkelijker. Want het is een visie en manier van werken waar ik zelf 100% achter kan staan. Het is voor mij een plezierige manier van werken. Regelmatig hoor ik van mensen dat ik mijn zaak zo moet uitbouwen dat ik zelf geen trainingen meer moet geven. En uiteraard heb ik daar ook over nagedacht maar ik weet niet of ik dat wil. Want ik heb graag contact met mijn klanten. Ik train ze graag. De relatie die ik opbouw met hen is voor mij heel waardevol. Wil ik dat allemaal laten vallen omdat ik als ondernemer zogezegd alleen maar ‘aan mijn zaak’ moet werken in plaats van ‘in mijn zaak’? Dat ik kan zeggen tegen de mensen dat ik allemaal medewerkers heb die de trainingen geven en dat ik als zaakvoerder kan gaan en staan waar ik wil? Eerlijk gezegd heb ik die behoefte niet. Graag ben ik zowel in de zaak aan het werk als aan de zaak. Alleen maakt dit dat ik vaak lange dagen werk en thuis ook nog vaak bezig ben. Vind ik dat erg? Eigenlijk niet. Naar de toekomst toe, als we ooit kinderen zullen hebben, moet ik het misschien wat anders organiseren. Maar alle trainingen laten vallen? Dat zie ik niet direct gebeuren.

Als je graag een authentiek leven wilt leiden, lijkt het mij belangrijk om effectief trouw te blijven aan je waarden en normen, wat je ook doet. Ook al maak je jezelf soms moeilijker. Mensen herkennen het als je authentiek bent. Kijk naar vele andere grote namen die veel tegenstand hebben gekregen maar uiteindelijk groot zijn geworden: Steve Jobs, Elon Musk, Albert Einstein… (hun biografieën zijn aan te raden trouwens). Ze zijn allen trouw gebleven aan hun normen en waarden, aan hun ideeën. En uiteindelijk hebben ze een leven geleid, trouw aan zichzelf. En ik kan je alleen maar aanraden hetzelfde te doen. Als het voor jou niet helder is wat jouw normen en waarden zijn, maak er dan tijd voor om dit voor jezelf helder en duidelijk te noteren. En leef er dan ook naar.

Op jouw authentiek leven,

Karin

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn