Jan 27, 2022

Laat de koude en regen je niet tegenhouden om te gaan lopen!

Februari, de maand waarin het nog pittig koud en regenachtig kan zijn… Toevallig ook vaak dé stoorzenders bij uitstek om met volle goesting je looptraining aan te vatten. In deze blog geven we een aantal tips en tricks om de koude en regen te trotseren en je training tot een goed einde te brengen!

De winterperiode kan een uitdagende periode zijn om je juist te kleden voor je looptraining. 

Tijdens het lopen is het van belang dat je zo goed als mogelijk zelf droog blijft. Het is namelijk nefast voor je training en lichaam wanneer je lichaam afkoelt doordat het nat is. 

Een eerste belangrijk kledingstuk is dus een jasje dat ademend, winddicht en waterafstotend is. Het ademend vermogen is van belang om het zweet op een efficiënte manier af te voeren, anders raak je onder je vestje snel bezweet, wat ook weer tot gevolg kan hebben dat je snel afkoelt. 

Zorg er ook voor dat je niet te veel kledij draagt, zelfs niet als het koud is. Bij te veel kledij zal je ook overvloedig zweten en ook dit kan weer zorgen voor afkoeling.

Zowel bij regenweer als bij koude is het aan te raden om twee tot drie dunne lagen te dragen zodat je laag per laag kan uitdoen wanneer je het te warm hebt. 

Bij minder goede weersomstandigheden is het ook belangrijk om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is dus verstandig om steeds een lange broek te dragen. Zorg er wel voor dat deze broek soepel is zodat het de buig- en strekbewegingen van je knie niet belemmeren. Sommige broeken hebben aan de voorzijde een waterafstotende laag die je benen beschermen tegen de nattigheid. 

Tijdens het lopen gaat er ook veel lichaamswarmte verloren via je hoofd. Bij koud weer kan het dus zeker nuttig zijn om tijdens het lopen ook een muts op te zetten. Wanneer je snel koud hebt aan de uiteinden van je lichaam (vingers/tenen) is het zeker ook aan te raden om handschoenen aan te doen en om iets langere sokken te dragen. Draag geen katoenen sokken, want deze zullen ervoor zorgen dat je voeten te hard zweten waardoor de kans op blaren groot is. 

 

Zoals reeds gezegd, nodigen koude en natte weersomstandigheden niet altijd uit om naar buiten te gaan voor je looptraining. Toch zijn er een aantal tips om de motivatie niet te verliezen. 

Zo kan het helpen om een looppartner te zoeken. Het zal makkelijker gaan om toch het slechte weer te trotseren omdat je elkaar kan motiveren wanneer de één wat minder zin heeft dan de andere. 

Wanneer je aan het trainen bent voor een doel (wedstrijd, gewicht verliezen, conditie verbeteren, …), kan het nuttig zijn om dit doel goed in gedachten te houden. Dit kan je doen door je doel te visualiseren door bijvoorbeeld reminders of bemoedigende quotes op post-its te plakken op plekken waar je regelmatig komt in huis. 

Het is ook een donkere periode en dus is het soms moeilijker om ’s morgens vroeg of ’s avonds laat na je werk te gaan lopen. Je kan het jezelf al makkelijker maken door je loopkledij reeds klaar te leggen in het zicht zodat je het enkel nog maar hoeft aan te doen en niet meer de drempel over moet om alles bij elkaar te zoeken. Toch blijft het een aanrader om sowieso ’s morgens te lopen omdat uit onderzoek blijkt dat de kans groter is dat je je training dan ook daadwerkelijk doet. 

Beloon jezelf ook na een afgewerkte training in zo’n omstandigheden met bijvoorbeeld een zalig warm bad of extra uitgebreide douche. 

 

Door koud en nat weer zullen je pezen en spieren iets minder flexibel zijn waardoor de kans op blessures toeneemt. Probeer dus zeker ook al enkele opwarmingsoefeningen te doen zodat je lichaam al wat opgewarmd is voor je training. 

Pas je looproute ook aan de weersomstandigheden aan. Wanneer het veel geregend heeft is het verstandiger om te kiezen voor een iets hardere ondergrond. Op die manier vermijd je een gevaarlijkere modderige gladde ondergrond. Wanneer het gesneeuwd heeft, kan je best je training een beetje inkorten omdat je voorzichtiger zal zijn en dit vraagt sowieso meer energie van je lichaam. 

Voor elke training die je uitvoert in donkere omstandigheden is het van levensbelang om je zichtbaar te maken voor anderen. Gebruik hiervoor lichtjes, reflecterende strips en/of een fluovestje.

 

Ready? Set. Let’s go! 💪🏼

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn