May 14, 2024

Koffie, is het gezond of ongezond?

In deze blog verduidelijken we enkele zaken rond koffie, zodat je in de toekomst bewust van je tas koffie kan genieten.

Welke stoffen zitten er in koffie?

De meest gekende stof in koffie is cafeïne. Cafeïne zorgt voor een hogere alertheid en verbetert je concentratie. Daarnaast stimuleert cafeïne de werking van je nieren. Dit betekent dat koffie een vochtafdrijvend effect heeft.

Wat veel mensen niet weten, is dat in koffie een aantal mineralen zitten, zoals kalium, magnesium en natrium. Kalium en natrium regelen de vochtbalans. Kalium regelt ook de bloeddruk en reguleert het ritme van je hart. Magnesium heeft een positief effect op de vorming en behoud van botten en helpt bij spier- en zenuwfuncties.

Er zit ook vitamine PP in koffie, ook wel bekend als B3. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren. Daarnaast bevat koffie ook antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat bepaalde ongunstige stoffen in ons lichaam geen schade kunnen aanrichten.

 

De hoeveelheid per tas koffie

De hoeveelheid kalium per tas bedraagt 3 tot 4% van de totale dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt. Voor magnesium is dit 1 tot 2% van je dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt. De hoeveelheid aan natrium is eigenlijk verwaarloosbaar.

 

Enkele belangrijke nuances

Koffie is niet verslavend, maar de cafeïne kan er wel voor zorgen dat je ervan afhankelijk wordt. In bepaalde mate heeft cafeïne een gunstig effect op je energiepeil en alertheid. Wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit leiden tot slapeloosheid, een verhoogde hartslag, problemen met je maag enzovoort.

Indien je veel en regelmatig koffie drinkt, gaat je lichaam aan de hoeveelheid cafeïne wennen en ga je dus ook meer nodig hebben om je alert en gefocust te voelen. Wanneer je vervolgens een lange tijd geen cafeïne hebt opgenomen, zal je dan ook ontwenningsverschijnselen krijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn slaperigheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

 

Maximale daginname

Over de maximale hoeveelheid tassen koffie is al lange tijd onduidelijkheid geweest. Recenter onderzoek wijst uit dat voor de gemiddelde volwassene 4 tassen per dag niet schadelijk zou zijn voor onze gezondheid. Probeer deze aangeraden hoeveelheid niet te overschrijden. Indien je zwanger bent of jonger dan 13 bent, geldt deze hoeveelheid niet en wordt het drinken van cafeïne ten sterkste afgeraden.

 

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn