Sporten en gezondheid gaan hand in hand. Een gezonde geest in een gezond lichaam, fit for fun, jouw energiebooster of persoonlijke uitlaatklep. Voor sommigen kan sporten na verloop van tijd zelfs verslavend werken. We willen immers het beste uit onszelf halen, werken naar de beste versie die we kunnen zijn. Elke dag naar de sportclub toch! Of misschien beter maar eens een dagje rust pakken? Let’s find out!
Training en herstel, dat voel je wel.
Laten we beginnen bij het begin: jouw eerste training. Uitdagend, pittig en met een bezweet hoofd ga je richting de kleedkamers. Moe maar voldaan. Na een nachtje slapen probeer je uit bed te kruipen… Verdorie! Dit gaat een stuk moeilijker dan normaal. Wat een stijfheid! Hoe kan dit?
Wanneer jouw spieren inspanningen leveren, worden er als het ware minuscule scheurtjes gemaakt in de gebruikte zone. Deze scheurtjes zullen moeten herstellen om opnieuw volledige kracht en capaciteit te kunnen genereren. De spierstijfheid is dus de herstelperiode en het herstel dat jouw spieren aan het verwerken zijn. Trainen in deze periode van stijfheid gaat deze scheurtjes dus opnieuw vergroten. Wat wil zeggen dat er een langere herstelperiode zal moeten plaatsvinden (hoe groter het scheurtje, hoe langer het herstel ). Als je deze scheur uiteindelijk te ver doortrekt – via overbelasting – zal dit neerkomen op een spierscheur. Niet aan te raden!
Sommigen sporten elke dag? Wat met de scheurtjes?
Ik hoor de opmerking al aankomen: “Maar er zijn mensen die elke dag sporten, en die krijgen dan geen scheurtjes?”. Uiteraard krijgen ook zij te maken met deze herstelfase maar deze personen delen hun trainingen anders en apart in. De scheurtjes die worden gemaakt zijn uiteraard PLAATSELIJK op het deel waar jij je lichaam traint. Dit wil dus concreet zeggen dat er op plaatsen die nog geen belasting hebben ondervonden er wel getraind en gewerkt kan worden! Zij splitsen hun trainingen dus in bepaalde spiergroepen op waardoor ze elke dag kunnen sporten/bewegen zonder een overbelasting te ontwikkelen. Zij krijgen dus op deze manier ook de mogelijkheid om elke spiergroep 2x in de week te trainen zoals noodzakelijk, maar gaan een sterkere discipline en harder werk moeten doorstaan.
Relax!
Nu is de vraag wanneer je dan wel mag starten met opnieuw dezelfde spiergroep te trainen. Wel, hier staat er een gemiddelde tijd op. Natuurlijk varieert deze recuperatietijd ook van de intensiteit van jouw training, jouw fysieke en metabolische capaciteiten en jouw voeding. Gemiddeld wordt er bij een krachttraining een herstelperiode van 48 – 72 uur ingecalculeerd. Voor een conditietraining ga je dan weer naar een 24- 36 uren recuperatie.
Luister hier vooral naar wat jouw lichaam je aangeeft om zo je volgende training in te plannen en ook hier te werken naar de beste resultaten. Relaaaaaaax.
Tell me the truth…
Elke dag sporten zou een mogelijkheid kunnen zijn. Het is wel belangrijk om de juiste keuzes te maken qua training en intensiteit. Vervolgens moet je voor jezelf bepalen of dit een ritme en discipline is die je zelf kan volhouden. Persoonlijk raad ik aan om toch minstens 2x in de week voor een rustdag te gaan. Kwestie van het lichaam voldoende recuperatie te geven op elk aspect van rust zowel mentaal als op zenuw – en spierniveau en gewrichtsgericht. Er zijn een hoop mogelijkheden in het opsplitsen van je trainingen maar deze kan je best met een ervaringsdeskundige of één van je coaches bespreken. Want ook jij wilt uiteraard geen weken in de lappenmand liggen of dagelijks opstaan met kleine, pijnlijke kwaaltjes.
Luister naar je lichaam, geniet van elke vrije moment om je hoofd leeg te maken en die spieren aan het werk te zetten.
Healing and recovery is growing! It’s booming business!
Afspraak maken
© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden