Oct 28, 2021

Hoe houd je het sporten vol?

Heel veel mensen beginnen met de beste intenties te sporten maar slagen er niet in dit op lange termijn vol te houden. We geven je hier enkele tips die je kan toepassen in je dagelijkse leven om gemotiveerd te blijven sporten!

Stel een plan op. Een vaak voorkomende reden dat mensen afhaken is omdat ze geen plan en structuur hebben waar ze zich aan kunnen vasthouden. Je slaagt eens een training over, en voor je het weet heb je drie weken niks gedaan en heb je het moeilijk om weer in gang te schieten. Bepaal voor je begint hoe je het zal aanpakken. Denk na over wat je juist wilt doen (lopen, fitnessen, …) op welke dagen je dit gaat doen, waar etc. Zo begin je vastberaden te sporten en moet je gaandeweg niet te veel nadenken. 

 

Maak er een gewoonte van. Net zoals we allemaal op vaste momenten onze tanden poetsen, helpt het ook om op vaste momenten te sporten. Je kan bijvoorbeeld telkens na je werk je trainingen inplannen zodat dit een vast onderdeel wordt van je routine. Zo wordt het gemakkelijker om je hieraan te houden en moet je niet elke keer opnieuw zoeken naar een vrij moment om te gaan sporten en te puzzelen in je agenda om alles gedaan te krijgen. 

 

Vertel je vrienden en familie over je sportieve doel. Zodra je iets uitspreekt en het zo bekend maakt bij je naaste omgeving, heb je het gevoel dat je er niet meer aan kan ontsnappen. Dit schept een extra toewijding en motivatie om je aan je goede voornemens te houden. Je wilt namelijk jezelf en je omgeving niet ‘teleurstellen’. Uiteraard train je voor jezelf en niet voor de goedkeuring van andere mensen, maar voor sommigen kan het voor een extra boost zorgen om te vertellen over je sportieve doelen. 

 

Wees voorbereid. Laat praktische zaken geen obstakel vormen. Zorg ervoor dat je nog een goede snack of maaltijd hebt gegeten zodat je voldoende energie hebt. Leg je sportkleren en -schoenen op tijd klaar zodat je zeker niks vergeet. Als je ‘s morgensvroeg meteen wilt gaan lopen, kan je de avond ervoor al je sportkledij en loopschoenen klaarleggen. Wil je na het (thuis)werken gaan sporten, doe dan je kledij aan een halfuurtje voor je je laptop dicht klapt. Zo zit je meteen in de juiste mindset en verlies je geen tijd. 

 

Sport samen. Heb je moeite om alleen aan een sportprogramma te beginnen? Hoor eens rond bij je vrienden of er nog iemand is die wilt sporten en misschien ook wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Als je samen sport met iemand die je kent, zal je minder snel afhaken en kan je elkaar motiveren wanneer het nodig is. Voor velen maakt dit sporten ook veel leuker. In plaats van samen een koffietje te gaan drinken, kan je sociale sportmomenten inplannen om bij te praten. 

 

Vergeet niet waarom je gestart bent en hoever je al bent gekomen. Wanneer je je motivatie verliest, kijk dan naar vanwaar je komt en wat je al bereikt hebt. Een mindere dag heeft iedereen wel eens en dat is helemaal niet erg. Maar kijk met trots op wat je al wel gedaan hebt en niet enkel naar wat je nog niet bereikt hebt. 

 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn