Jun 24, 2023

Hack the system : Hoe wij jouw metabolisme de hoogte in trekken

Een tekort aan spiermassa, een (extreme ) lange tijd van niet bewegen, een dieet, … Allemaal factoren die ervoor zorgen dat ons metabolisme zich niet maximaal benut ziet. Dit is dan ook een belemmerende factor als je graag resultaatgericht wil werken. Een veel voorkomend probleem dus. Wij als trainer merken dit vaak snel genoeg om dit probleem meteen van de juiste oplossing te voorzien. Wat zijn de oplossingen hiervoor? Wel… 

Power Hour!

Het eerste hebben we al een klein deeltje verraden in de intro: Krachttraining! Deze gebruiken we uiteraard om onze spieren sterker en steviger te maken. Maar jouw spiermassa hangt in dat opzicht ook samen met je metabolisme. Hoe meer spieren jij hebt, hoe hoger jouw verbruik op dagdagelijkse basis is. En uiteraard wilt dit dan ook zeggen dat je meer energie verbruikt tijdens het bewegen. 

 

Intervaltraining is een tweede oplossing om het metabolisme de hoogte in te trekken. Door eigenlijk de sequenties tussen een bijna maximale hartslag en een hartslag die zo ver mogelijk naar beneden moet gaan op een kort tijdsbestek te gaan gebruiken worden de zenuwen en hersenen geprikkeld om de verbranding in het lichaam zo hoog mogelijk te houden. Ook gaat je naverbranding veel langer op deze hoge frequentie aan het werk waardoor je meer verbruikt. Een win-win uiteraard! 

 

I can’t get no sleep? I have to sleep?

Een verwarrende intro, niet? Laat ik deze meteen voor je uitleggen. Uiteraard is voldoende slaap belangrijk om jouw metabolisme te verhogen. Zoals geweten heb je als volwassen persoon ongeveer tussen de 7 à 9 uur slaap nodig. De verbranding van externe reservestoffen gebeurt hier in een “rustmodus“. Maar als dit op een rustige manier kan gebeuren (door voldoende tijd hiervoor te nemen) zal jouw kachel sterker branden als deze wordt gevuld met voedingsmiddelen. 

 

Deze verbranding staat ook een groot deel in verband met de hartslag. Hoe hoger de hartslag, hoe sneller er verbranding in het lichaam plaatsvindt (denk aan de intervaltraining). Dus vandaar de verklaring van de titel: Cafeïne. Deze verhoogt de hartslag, waardoor er bij beweging een grotere verbranding plaatsvindt. Let op, uiteraard begrijp je dat cafeïne voor het slapengaan dan ook niet de oplossing is... Maar velen onder ons nemen dit al in om de dag te beginnen of het middagklopje te zien passeren, wat dus wel tot de mogelijkheden behoort. 

 

Het metabolisme en voeding

Uiteraard heeft wat er in de keuken gebeurt ook een impact op jouw metabolisme. Eerst en vooral zijn er uiteraard de eiwitten, de bouwstoffen voor onze spieren, die ervoor zorgen dat ons metabolisme wordt onderhouden. 

Het tweede “oppepertje” voor ons metabolisme is het innemen van pikantere voeding, bijvoorbeeld pepers. Deze verhogen de thermogenese in je lichaam. Om het even makkelijker te verwoorden wilt dit eigenlijk zeggen dat de energie die je lichaam verbruikt om te verbranden de hoogte in gaat. Een snellere stofwisseling dus… De vetverbranding wordt verhoogd en als extraatje wordt je hongergevoel nog geremd ook! 

Last but not least is eentje dat we allemaal wel weten… Groenten en fruit. De vezels die hierin zijn terug te vinden zorgen voor een betere werking van de spijsvertering en de stofwisseling. Één van de bepalende stoffen hierbij is Kalium (wat trouwens ook nog een stof is die helpt bij het behouden van spiermassa). Bananen en kiwi’s zijn het fruit waar er als eerste aan wordt gedacht als we spreken over vezelrijk. Qua groenten gaat het dan over broccoli, avocado’s en spinazie. 

 

Dieet? Kort maar niet krachtig 

Een dieet is een metabolische killer! Je zult er snel gewicht mee verliezen, maar opbouwen wordt in dit stuk volledig overgeslagen. De spiermassa zakt en door de grote overschot die je op het metabolisme hebt, gaat het lichaam reageren door het metabolisme naar omlaag te halen (inname – verbruikverschil is te groot). Het opbouwen van spieren, het verhogen van het metabolisme en hierdoor afvallen of tonen is dus een fenomeen dat iets meer tijd vraagt van het lichaam, maar vele mooiere resultaten geeft. 

Gooi alles even samen : Ga lekker aan kracht of intensiteitstraining doen, neem voldoende voedingsstoffen in zoals eiwitten, vezels en doe dit optioneel met enkele pikante kruiden. Zorg dat je aan voldoende slaap raakt en je hoeft je koffietje in de ochtend niet over te slaan… Kijk eens aan! Alle pijlers om het metabolisme lekker de hoogte in te jagen en naar mooie resultaten te werken. 

Waar wacht jij nog op? 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn