Aug 29, 2023

De voedingsvalstrik waar jij meer over moet weten

Voeding. Een belangrijk aspect om de dag vlot en vol energie door te komen. Maar ook ééntje waar vaak niet grondig genoeg naar wordt gekeken als men zich slap en futloos voelt. Energiedipjes doorheen de dag, zware ogen , volledig leeg de zetel inploffen na een werkdag en noem maar op. Hoe kan dit? Hoe valt dit op te lossen? Find out! 

Balance is the key 

Deze komt vaak terug en heb je uiteraard wel al eens gelezen, gehoord of aanbevolen gekregen: Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon. Op wekelijkse (eigenlijk zelfs dagelijkse basis) is het belangrijk om van elke benodigde voedingsstof voldoende in te nemen. We spreken hier in eerste instantie over de drie grote bouwstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten. Als we nog dieper hierop ingaan kijken we ook verder naar vitamines, mineralen, zink, calcium… Niet al deze voedingsstoffen zijn te vinden in jouw vaste stukje vlees op woensdag of het wekelijkse uitje naar het frituur in het weekend. Dat uitstapje mag, dat stukje vlees mag, maar uiteraard geen 3x per week. Breng wat afwisseling en je zult meteen voelen dat jouw energiepeil de hoogte in schiet!

Ps: ondertussen weet je toch ook al hoeveel liter water je minimaal per dag moet innemen, toch?

 

Het energiedipje?

Een veel voorkomend fenomeen bij de meesten onder ons. Hier grijpen we dan vaak snel naar koffie of andere cafeïnerijke middelen om erbovenop te komen. Maar dit duurt vaak toch een half uurtje tot een uurtje. Hoe komt dit? Het dipje is vaak te wijten aan je lichaam dat een grote inspanning aan het verwerken is. Wat is dan net die grote inspanning? Jouw vertering uiteraard. Om het kwartier opent de maagklep en laat deze een voorraad voedsel door die dan in de spijsvertering beland. Hoe snel jouw lichaam je maaltijd verteert of opneemt hangt af van… jawel, de ingenomen voedingsstoffen. Zo zullen vetten een veel langer proces doorgaan om af te worden gebroken dan eiwitten en koolhydraten. En raad eens welke voedingsstoffen wij vaak het meeste innemen? Juist ja... Het lichaam gaat om je vetten te verbranden dus het meeste energie nodig hebben en moeten leveren. Je raakt dus sneller vermoeid en komt in een energiedipje. Ook op het einde van de dag kan je hier de gevolgen uiteraard van merken aangezien je lichaam hard heeft moeten werken. Je bent dus vermoeid en wil meteen je bed in.

 

Help! 

De eerste oplossing voor dit probleem is dus de inname van vetten bij het ontbijt en middagmaal lager te leggen. Ga voor mager beleg zoals kip, kalkoen, confituur, …

Yoghurt , kwark en skyr zijn voor de ochtend ideaal om mee te starten. Een stuk fruit op beide momenten zal je voorzien van voldoende suikers en vitaminen. Je hoeft de vetten uiteraard niet volledig te mijden. Ook deze heb je doorheen de loop van de dag nodig om te verbranden. Maar zorg ervoor dat deze beperkt blijven. Zoals hierboven vernoemd mag er wekelijks wel eens een uitschietertje bijzitten (dan ga je ook meteen de impact voelen van deze maaltijd op jouw lichaam in vergelijking met de gezonde maaltijden die je inneemt). Je zal meteen merken dat de invloed van gezondere voeding toch een noodzakelijke deugd voor je lichaam is. 

Let even op wanneer jij deze aanpassingen gaat maken (hieronder krijg je nog enkele tips en vervangers). Jouw lichaam gaat een aantal dagen de tijd moeten nemen om zich aan te passen. Reken hier een kleine week voor uit alvorens jij gaat voelen dat je energiepeil de lucht in schiet! 

 

Een strikje van de trainer, uitgelegd in puntjes:

Hieronder krijg jij van mij enkele aanpassingen en trucjes die ervoor zorgen dat jij de energievalstrik kan omzeilen. Deze gaan als volgt: 

  • Een stuk fruit per dag doet wonderen! 
  • Verlaag de inname van vetten 
  • Zoals altijd… Voldoende slaap
  • Komaan mannekes, bewegen, bewegen, bewegen!!
  • Snelle suikers als ontbijt mijd je ook beter (deze zorgen voor een korte energieboost om daarna jouw dipje te krijgen) 

Heb jij soms last van zo’n dipje? Wil je dit vanaf nu vermijden in de toekomst maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Met deze blog raak je al een sterk stuk op weg! 

 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn