Apr 29, 2024

De Nutri-score

De oorsprong van de Nutri-Score ligt in Frankrijk, en het biedt een algehele beoordeling van de voedingswaarde van levensmiddelen. Het evalueert zowel de ongunstige als de gunstige componenten, zoals suiker, verzadigde vetten, energie en zout, tegenover groenten, vezels en eiwitten. De score varieert van ‘A’ tot ‘E’, waarbij ‘A’ staat voor een gezonde samenstelling en ‘E’ voor een zeer ongezonde.

Hoe betrouwbaar is deze score?

Omdat de score afkomstig is uit Frankrijk, kunnen de voedingsrichtlijnen enigszins verschillen van die van ons. Bovendien richt de score zich op de samenstelling van voedingsmiddelen, niet op het product, wat betekent dat producten zoals pizza een relatief goede score kunnen krijgen vanwege de aanwezige groenten. 

 

Dit maakt de score vatbaar voor manipulatie; fabrikanten van ongezonde producten kunnen bijvoorbeeld vitamines en andere gezonde ingrediënten toevoegen om een betere Nutri-Score te behalen. Hierdoor kan een product zoals cornflakes een betere score krijgen dan het verdient. Het is dus essentieel om kritisch te blijven en je gezond verstand te gebruiken. 

 

De context is cruciaal

De Nutri-Score wordt nog te vaak verkeerd gebruikt. Het is belangrijk om eerst naar het product zelf te kijken en te overwegen waar het past in een gezond voedingspatroon, zoals aangegeven door de voedingsdriehoek.

Vervolgens kun je verschillende producten onderling vergelijken. Bijvoorbeeld, als je koekjes vergelijkt, kun je kijken welke een betere score heeft dan de andere. Het kan zijn dat een koekje een score 'B' heeft en daardoor weldegelijk gezonder kan zijn dan een koekje met score 'D'.

Het is echter niet de bedoeling om simpelweg het product met de hoogste score te kiezen als gezondere optie. Het is belangrijk om te blijven kijken naar waar het product staat in de voedingsdriehoek en je gezond verstand te gebruiken.

 

Even samengevat

Als je twijfelt over een product, kijk dan eerst naar de voedingsdriehoek om te bepalen of het een product is dat je regelmatig kunt consumeren. Gebruik vervolgens de Nutri-Score alleen om producten onderling te vergelijken, maar vergeet niet om je gezond verstand te blijven gebruiken. Succes!

Olive

 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn