Jan 29, 2024

Beter slapen... Hoe begin ik eraan?

Als volwassene persoon heb je gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. 

Tot op heden zijn er toch nog veel mensen die aangeven niet voldoende en/of niet goed slapen. In deze blog zullen we 10 tips geven hoe je je slaap kan verbeteren.

 1. Creëer een slaaproutine: Doe elke avond voor je gaat slapen hetzelfde zoals bijvoorbeeld eerst je tanden poetsen, dan je pyjama aantrekken, naar het toilet gaan en zo verder. Zo gaan je hersenen onbewust sneller naar slaapmodus overschakelen, aangezien je lichaam weet dat je zometeen weer gaat slapen.
   
 2. Neem een warme douche voor het slapengaan: Wanneer je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur. Doordat je eerst een warme douche neemt, zal vervolgens ook je lichaamstemperatuur beginnen dalen. Dit kan helpen om makkelijker in te dommelen.
   
 3. Vermijd een laat avondmaal: Voorzie drie uur tussen je laatste maaltijd en het moment dat je gaat slapen. Een werkende maag kan zorgen voor slaapmoeilijkheden.
   
 4. Zorg voor consistentie: Probeer in het weekend om hetzelfde uur te gaan slapen als dat je in de week doet. Hierdoor krijg je een vast slaapritme en zal je steeds om ongeveer hetzelfde uur moe worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het opstaan.
   
 5. Vermijd drinken laat op de avond: Probeer twee uur voor het slapengaan, geen water of andere dranken meer te drinken. Dranken die cafeïne bevatten, laat je best al achterwege vanaf de namiddag.
   
 6. Gebruik je bed om te slapen: Vermijd zaken als tv kijken of een boek lezen vanuit je bed. Zie dat je lichaam je bed alleen koppelt aan slapen.
   
 7. Zorg voor rust voor het slapengaan: Vermijd laat sporten op de avond, aangezien je lichaam dan nog vol met adrenaline zit. Doe eerder zaken die je ontspannen en tot rust brengen zoals ademhalingsoefeningen, een boek lezen en mediteren.
   
 8. Vermijd piekeren: Leg een notitieblok naast je bed als je vaak piekert. Schrijf 's nachts gedachten op die je niet wilt vergeten. Doe hetzelfde overdag om 's nachts minder bezig te zijn met piekeren.
   
 9. Zorg voor een comfortabel bed en hoofdkussen: Het is zeer belangrijk dat je ontspannen en comfortabel kan slapen. Indien je merkt dat je regelmatig nek- en/of rugklachten hebt na het slapen, ga dan zeker eens langs bij een speciaalzaak.
   
 10. Verlucht je slaapkamer in de dag: Daardoor kan je gaan slapen in een kamer met voldoende zuurstof. Daarnaast is dit ook beter voor je bed en lakens.

 

Wat nu?

Kies voor jezelf met welke tips je als eerste verder aan de slag zal gaan. Begin stap voor stap. Kies voor tips die voor jou haalbaar zijn. Vervolgens kan je steeds meer tips toepassen en uitproberen. Veel succes!

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn