Jan 30, 2023

Levenslang of levensfase : Het dieet als goed voornemen

Met het nieuwe jaar voor de deur proberen vele mensen de draad weer op te pikken en nieuwe gewoontes te creëren. Omschreven als goede voornemens kennen we dit begrip beter. Eén van de meest voorkomende voornemens is opnieuw starten met sporten en vaak gaat het dan ook om gewicht verliezen bij de meesten onder ons. Nu hoe doen we dit op een verantwoorde manier? Hoe veranderen we op een gezonde manier de getallen op de weegschaal? Let’s figure it out! 

Summerbodies are made in winter…!

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Zoals de tussentitel het omschrijft is dit een proces van veranderingen waar het lichaam doorgaat. Dit proces vraagt tijd en net dit geven we ons lichaam vaak niet: De tijd om aanpassingen te maken. Laat ik het zo vertellen: het lichaam kan niet op enkele dagen/weken goedmaken waar we zelf al maanden/jaren de fout in gaan. De eerste maand passen onze cellen zich aan, vanaf de volgende maand komen lichamelijk de aanpassingen. Vaak is onze naaste omgeving het die als eerste deze aanpassingen zien. Maand 3 is de fase waarop we zelf DUIDELIJK een verschil beginnen voelen en zien bij onszelf. Dit is dus de minimale tijd dat we ons lichaam moeten geven om te beginnen veranderen. Geen weekje sporten na de feestdagen , geen 30–day challenge die we vaak toch niet volhouden.. 3 maanden! 3 maanden van consistentie en doorzettingsvermogen. Wat daarna komt? Feeling hot hot hot! 

 

That’s what the gymbro’s say

Een makkelijk praktijkvoorbeeld hier is het “cut-bulk” systeem dat vaak gebruikt wordt bij de meeste krachtsporters. We weten al dat wanneer onze inname van calorieën hoger is dan wat we verbruiken, we een gewichtstoename zien. Nemen we er minder, dan verliezen we gewicht. Vele krachtsporters nemen dus in de wintermaanden meer calorieën in ( bulk ) zodat ze reserves hebben, zwaarder kunnen trainen, meer spieren aanmaken en zo dus kunnen groeien in massa. Maar vanaf januari (ze hebben ondertussen dus massa opgebouwd) beginnen zij hun calorieën lager te leggen dan wat ze verbruiken (cut). Ze verliezen gewicht en hebben zo de voor hun ideale voorbereiding op het mooie weer gevonden! 

 

Coach, help me dan met een dieet!?

Neen, doe ik niet! 

Begrijp me niet verkeerd. Uiteraard wil ik je graag helpen naar het werken van jouw vooropgestelde doelstellingen. Maar dit doen we niet aan de hand van een dieet. Zoals ik al vertelde: als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. Als jij begint met sporten/bewegen gaat je verbruik al omhoog. Dit is een eerste onvoorziene aanpassing die jouw lichaam nu moet verwerken. Voorts zal ik met veel plezier mij focussen om te helpen enkele voedingsaanpassingen te maken. Deze zijn in eerste instantie al voldoende om naar mooie resultaten te werken voor jou als ze consistent worden nageleefd. Sport en aanpassing zijn in eerste instantie de optimale balans in deze zeg maar opstartfase. 

 

Dus... Geen dieet? 

Eigenlijk bestaat er op lange termijn bekeken geen dieet dat gezond is. Jouw dieet zou dan een levenswijze moeten worden. Een aanpassing ( zoals hierboven besproken) die je volhoudt. Dit is ook waarom de mensen die snel gewicht verliezen vaak snel opnieuw naar boven fluctueren wanneer ze naar hun mening op het ideale gewicht zitten. Eigenlijk wordt jouw gat tussen inname en verbruik zo groot getrokken (wat ertoe leidt dat je snel gewicht verliest) dat het lichaam als reactie het metabolisme gaat vertragen. Dit wilt dus zeggen dat jij afgaand op je metabolisme denkt dat je een x aantal calorieën mag innemen (gemiddeld 2000 kcal bij vrouwen ) maar door net een lange tijd bijvoorbeeld maar 1200 kcal in te nemen, is jouw metabolisme vertraagt tot pakweg 1500 kcal. Als jij dan om op gewicht te blijven 2000 kcal inneemt neem je er dan dus TEVEEL in. Inname boven de calorieën leidt tot... Juist ja, een gewichtstoename. 

 

Ik luister… 

Laten we het duidelijk stellen. Geef je lichaam de tijd om aan te passen, gewoon te worden aan veranderingen en dit zonder een slijt te zijn op jouw energiepeil en gemoedsrust. Wil je op een gezonde manier naar jouw doelen streven? Zorg er dan voor dat jouw calorie-inname een 200-400 kilocalorieën lager ligt dan jouw verbruik. Dit neemt iets meer tijd in beslag dan het dieet wat jij voor ogen hebt. Maar je verliest geen spiermassa, en dit geeft op termijn veel mooiere resultaten ook!  Alsook zal jouw gewicht niet opnieuw de hoogte in schieten als je beslist om enkele oude gewoontes opnieuw het leven in te gaan blazen. We willen het jojo–effect vermijden en als ik me niet vergis lijkt een leventje brood-sla-water me ook maar niks voor ons, toch? 

Geef jezelf 3 maanden. Sport of beweeg 2 tot 3 maal in de week, maak enkele voedingsaanpassingen & verbaas jezelf. You got this , and we got you! 

 

Move for Health muscletip : probeer tussen de 1.3-1.5 gram eiwitten/kg lichaamsgewicht te eten om zoveel mogelijk spiermassa te behouden! 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn