Deze maand kozen we ervoor om deze mythe te kaderen, aangezien we merken dat toch nog een groot deel van onze vrouwelijke leden wat terughoudend is als het gaat om krachttraining.
Graag leggen we in deze blog uit waarom het toch als vrouw belangrijk is om aan krachttraining te doen.
Wat is krachttraining?
Krachttraining is een soort van training waarbij er weerstand wordt gebruikt, om zo je spieren te versterken.
Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende vormen bestaan binnen krachttraining. Enkele voorbeelden hiervan zijn; basiskracht, krachtuithouding, maximale kracht en explosieve kracht. Door te variëren in gewicht, aantal herhalingen en sets, kan je zo deze verschillende soorten krachttraining uitvoeren.
Waarom als vrouw aan krachttraining doen?
Krachttraining is voor iedereen interessant aangezien het je risico op blessures vermindert. Je slaapt beter. Je voelt je fitter. Daarnaast verbetert je algemene levenskwaliteit. Het zorgt er ook voor dat je meer energie verbruikt. Dit is maar een greep uit de vele voordelen.
Als vrouw zijn er nog extra voordelen die belangrijk zijn om te benadrukken. Tijdens het sporten komen verschillende hormonen vrij, waaronder de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Deze hormonen spelen een essentiële rol bij het verminderen van het risico op osteoporose en hart- en vaatziekten.
Sporten en menopauze
In de menopauze stoppen je eierstokken geleidelijk aan met het aanmaken van oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat je spieren zwakker en stijver worden. Ook je botten worden brozer en zijn dus minder sterk. Krachttraining in en na de menopauze is dus erg belangrijk om deze gevolgen te beperken.
Vanwaar komt deze mythe?
Veel mensen denken dat krachttraining alleen bestaat uit de vorm hypertrofie-training. Dit wil zeggen dat je je spieren zo gaat belasten, dat je spiercellen gaan toenemen in aantal en groter worden in omvang. Door deze vorm van krachttraining, ga je langzamerhand meer en grotere spiercellen krijgen. Dit is een traag proces waarbij niet alleen training maar ook voeding en levensstijl heel belangrijk zijn. Bovendien speelt ook jouw genetische aanleg hier een rol in.
Daarnaast denken mensen vaak dat de testosteron die vrij komt tijdens krachttraining, buiten proportie groot is, waardoor vrouwen bang zijn om letterlijk hun vrouwelijkheid te verliezen vanwege deze vernieuwde hormoonbalans. Echter, wijst de realiteit uit dat dit te verwaarlozen is.
We concluderen dat dit een mythe is. Het is tijd om onze focus te verleggen en aan de slag te gaan met onze fysieke gezondheid!
Olive
Afspraak maken
© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden