Feb 28, 2024

Wat is sedentariteit?

Sedentair gedrag is alles wat je doet terwijl je zit of ligt en waarbij je heel weinig energie verbruikt. Auto rijden en bureauwerk zijn hier een typisch en alledaags voorbeeld van. Gemiddeld zitten of liggen we zo’n 8 uur doorheen de dag. De richtlijnen hiervoor zijn dat je om de 30 minuten het zitten moet doorbreken of je houding moet veranderen. Een goede mix van staand en zittend werk wordt ten sterkste aangeraden!

Wat is inactief gedrag?

Inactief betekent dat je niet voldoet aan de beweeg-/sportnormen. 

Deze normen zijn: 

  • Bewegen aan matige intensiteit minstens 150 tot 300 minuten per week en goed verspreid over de 7 dagen. Enkele voorbeelden: zwemmen, wandelen en fietsen.
     
  • Bewegen aan hoge intensiteit minstens 75 tot 150 minuten per week. Joggen, stevig werken in de tuin en doorfietsen zijn hier enkele voorbeelden van.
     
  • Of de bovenstaande zaken combineren voor minstens 150 minuten in de week. Hierbij tellen de activiteiten van hoge intensiteit x 2 per minuut. Dus als je 15 minuten gaat joggen, telt dit voor 30 minuten.
     
  • Hiernaast wordt aangeraden om twee keer in de week extra oefeningen te doen die je botten en spieren verstevigen.

 

Sedentariteit vs inactief gedrag:

Het kan dus goed mogelijk zijn dat je sedentair leeft, maar toch voldoende beweegt. Of andersom, dat je voldoende je zitten doorbreekt, maar eigenlijk niet voldoet aan de beweegnormen. Bij sedentariteit gaat het dus om te veel zitten/liggen. Terwijl bij inactief gedrag de sport en beweegnormen bedoeld worden.

 

Wat moet ik nu doen?

Indien je een zittende job hebt en je niet zomaar van positie kan veranderen, raden we je aan om een wekker te zetten zodat je er aan wordt herinnerd om even recht te staan en bijvoorbeeld even water te gaan halen. Kies voor jezelf een haalbare tijd, bijvoorbeeld om de 45 minuten zodat je ook wel degelijk luistert naar je wekker.

Indien je merkt dat je niet aan de bovenstaande beweegnormen geraakt, neem dan je weekplanning er eens bij en kijk wanneer je eventueel nog een gaatje vrij hebt om iets van beweging te doen dat jij leuk vind. Begin dan stelselmatig met het inplannen van deze momenten. Start realistisch zodat je planning haalbaar blijft en bouw zo stelselmatig op.

 

Succes!

Olive

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn