May 30, 2022

Trainingsdilemma : Is fout altijd verkeerd?

De impact van sporten op het dagelijkse leven is vaak groter dan wij onszelf realiseren. We zijn energieker, krijgen minder snel last van ( kleine ) kwaaltjes en zijn een hoop zelfzekerder. Na vele jaren als fervente sporter spreek ik mezelf over dit onderwerp dan ook enorm graag uit. In elke sportieve sector wordt er altijd gesproken over het gebruik van correcte technieken of correct trainen voor optimale sportieve resultaten. Maar klopt deze vaststelling? Of zitten we hier met een trainingsdilemma? Is fout altijd verkeerd? 

We starten dit onderwerp in de gym, meer bepaald verder in de richting van Personal training. Vaak wordt er gehamerd op het gebruik van een correcte technieken. Correcte technieken zijn belangrijk , voornamelijk bij het gebruik van zwaardere gewichten. Dit is vooral met als doel blessurepreventie. Maar is dit ook het geval bij de functionele sporters of zelfs gewoon onze buurman die zijn brood te haalt voet bij de bakker?

Let this one sink in.. We trekken deze vergelijking door naar andere sporten. Een snookerspeler die een bal speelt met de keu achter de rug , de basketspeler die voor de buzzer met één hand de bal het hele terrein over werpt en probeert te scoren, … de correcte techniek? Neen. Soms noodzakelijk? Ja. 

Waarom is foutief trainen dan niet altijd verkeerd? Hier is eigenlijk een hele simpele verklaring voor : honderd procent correct bewegen is nooit een mogelijkheid in de dagelijkse routine of op sportief vlak. Denk bijvoorbeeld aan het trottoir waar je je voet omslaat , een schouderduw die wordt uitgedeeld tijdens een voetbalwedstrijd, je voet ergens tegen stoten en noem maar op. Je lichaam zou niet kunnen anticiperen op deze bewegingen waardoor vallen en blessures dus veel vaker zouden voorkomen. Anticiperen op onverwachte momenten zijn uit het leven niet weg te denken, op welke schaal dan ook. Dus zou het uitermate nooit verstandig zijn enkel en alleen maar gebruik te maken van correcte technieken in onze bewegingen. Het creëren van instabiliteit, een onverwachte bewegingsimplementatie of een verkeerde techniek (zonder het gebruik van zware gewichten!) mogen in jouw trainingen aanwezig zijn.

 

We kunnen dus concluderen dat functionele training altijd zou moeten worden toegepast met zowel correcte als foutieve technieken in jouw oefeningen ALS hier geen externe zware belasting op de gewrichten plaatsvindt. Vaak vergeten we dat de essentie van een veilige en correcte manier van bewegen ook gepaard gaat met kunnen anticiperen op onverwachte bewegingsveranderingen op elk moment van de dag en dus niet altijd hand in hand gaat met een correcte bewegingstechniek. Dacht je het antwoord op bovenstaand trainingsdilemma te weten? Dan heb je misschien wel een verrassend antwoord gekregen op deze vraag…

Is fout trainen altijd verkeerd? Is verkeerd trainen altijd fout? NEEN! 

Jordy 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn