May 22, 2023

I'm gonna run to you (en dit met een correcte techniek)!

Met het betere weer in aantocht en het vooruitzicht om opnieuw meer te gaan bewegen maken vele mensen de keuze die het meest voor de hand ligt: namelijk joggen (of wandelen). Te vaak, te snel starten, … Er zijn meteen ook een tiental redenen waarom dit vaak een vooruitzicht blijft. Vele mensen kunnen niet pijnvrij starten aan deze uitdaging. En na een 2-3 maal proberen of opstarten geven ze het op.

In deze blog pakken we één van die problemen aan die kunnen zorgen voor pijn tijdens het lopen, De looptechniek. Ook geven we je nog even wat tips & tricks mee die ervoor kunnen zorgen dat een loopsessie al een pak aangenamer wordt.
 

Contact & impact 

Dit zijn de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat er pijn ontstaat tijdens het lopen. Een verkeerd contact met de grond of de impact die dit contact heeft op jouw lichaam . We spreken dan voornamelijk over pijn op de gewrichten zoals de knie, heup en de enkel. Een eerste contact dat zich verder naar de hiel toe begeeft zorgt er meteen voor dat de impact op de botten aanzienlijk vergroot wordt. Het opvangen van de schok gebeurt zo veel minder vanuit de spieren en hoe harder het contact, hoe zwaarder het skelet wordt belast… Je raadt het al... Hoe sneller en meer gewrichtspijnen er kunnen opsteken (spring maar eens zacht in de lucht en probeer jezelf op te vangen op je tippen en luister naar het contactgeluid. Doe nu eens hetzelfde maar kom iets verder op het plat van je voet of je hielen neer… de conclusie hoef ik je volgens mij niet mee te geven…). 

Veel personen proberen dit probleem al op te lossen door op een zachtere ondergrond te gaan lopen. Maar de essentie wordt van het probleem wordt hier nog steeds niet aangepakt: de looptechniek. 

 

Als een veertje 

Het eerste contact met de grond hoort altijd vanuit de tip of de bal van de voet te komen. Zo heeft je voet altijd een fase waarop deze zachtjes over de grond “rolt” en dus geen hard contact maakt. Hoe korter dit contact, hoe minder impact op je gewrichten. 

Een tweede veelgemaakte fout is te rechtop willen lopen. Hier zorg je er voor dat de luchtweerstand ook een impact heeft op het lichaam, het moeilijker wordt neer te komen op de bal van de voet en de rug komt in een verwrongen onnatuurlijke positie. Het is de bedoeling dat de 3 contactpunten, namelijk hoofd , heup en knie (van het been dat in de zweeffase zit) in een diagonale lijn bewegen tijdens het volledige bewegingsverloop. 

Als laatste punt is het belangrijk om aan te geven dat het gebruik van de armen ook van essentieel belang zijn tijdens het joggen. Gebruik deze in een hoek van 90°, niet verder en zo kort mogelijk tegen het lichaam aan. Deze extra kracht kan makkelijk worden gegenereerd en dit helpt dus ook om de training makkelijker te maken. 

Deze zachtere en snelle contacten zouden gelijk moeten staan aan een ritme van ongeveer 160 tot 180 passen per minuut. Een trager ritme is een zwaarder contact qua impact, vermoeiender en samenhangend met voorafgaande punten dus niet de ideale looptechniek. 

 

De sleutel naar succes...

Is net zoals bij elke soort aanpassing jouw training. Ga er niet vanuit dat jouw looptechniek plots helemaal kan worden omgegooid van het ene op het andere moment. Je wandelt of loopt al van kindsaf dus voor jouw lichaam is de manier waarop jij beweegt al een gewoonte geworden. Dit vraagt tijd en deze moet je het lichaam dan ook geven. 

 

Tips, tricks &… The coach 

De juiste schoenen. Om dit probleem te verhelpen zijn het niet de duurste of knapste schoenen die je gaan helpen. Kies bij voorbaat voor een schoen met een verhoogde hiel. Dit bevorderd de landing op de tippen en vaak zijn er ook kussentjes in de hielen aanwezig die ervoor zorgen dat het lopen aangenamer wordt. 

Lopen op een oplopende helling zorgt er tevens ook voor dat er altijd als eerste contact met de tip/bal van de voet wordt gemaakt. Dus als je vaak het drukpunt te ver op de voet plaatst en pijn begint te ondervinden zou dit een ideale oplossing kunnen zijn om de druk op de gewrichten te verlichten ( Natuurlijk is dit wel zwaarder voor de kuiten en bovenbenen, zeker in het verloop van jouw eerste trainingen). 

Tot slot kan je ook opteren voor enkele Running drills als opwarming. Dit hoeft maar een kleine 10 minuten activiteit te zijn maar door enkele gerichte oefeningen toe te passen trek je dit meteen door naar je loopsessie en gaat deze ook iets vlotter lopen. Voor meer info over welke drills je kan toepassen kan je altijd één van de coaches aanspreken in de studio.

 

Daar is de finish!

Zoals verteld is het belangrijkste aspect om rekening mee te houden dus het contact dat jouw voet maakt op de grond. Als dit een te zware impact levert gaat dit altijd voor klachten zorgen. Vergeet niet om tegen een lage frequentie te starten aan jouw training en zo op te bouwen om te kijken of de gewrichten de belasting aankunnen. Zorg voor een kort voetcontact en hou een regelmatig en snel ritme aan (er zijn vaak online playlists te vinden voor een ideaal loopritme). Via enkele specifieke drills of een loopanalyse gemaakt bij ons in de studio kunnen we werken naar de idealisering van jouw techniek en voor jou enkele schema’s samenstellen om te beginnen joggen op een veilige en pijnvrije manier!

 

Let me see if you can run it, run it! 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn