Mar 27, 2022

Hoe registreer ik best mijn activiteiten en/of trainingen?

Het zomeruur is weer begonnen, de vogeltjes fluiten, de bomen staan in bloei en het weer wordt steeds beter. Ideale omstandigheden om weer naar buiten te gaan voor een mooie wandeling, voor een uitdagend fietstochtje of om je loopschoenen weer aan te trekken! Natuurlijk heb je achteraf graag een overzicht van de gegevens van je activiteit. Zowel het GPS sporthorloge als de activity-tracker als sportapps wonnen de laatste jaar enorm aan populariteit, maar welk accessoire is nu juist op welk moment geschikt om te gebruiken?

GPS-Sporthorloge, activity-tracker of sport-app op smartphone/smartwatch

De activity-trackers zullen zoals de naam al doet vermoeden je dagelijkse activiteit tracken. Dit houdt in dat ze 24/7 onder andere je aantal stappen, afstand, calorieën en slaap meten. Je krijgt bijvoorbeeld ook meldingen wanneer je te lang hebt stilgezeten. Vaak kan je ook doelen instellen en bekijken in hoeverre je deze gehaald hebt. De meeste activity trackers zijn niet zo groot van formaat. Ze zijn dus niet echt handig indien je ze zou willen gebruiken tijdens het sporten omdat het moeilijker is om je gegevens duidelijk te kunnen aflezen. Ze zijn beperkt in functies, maar kunnen vaak net genoeg je activiteit en gezondheid meten. Er zit meestal geen GPS-functie op deze tracker waardoor je deze met je smartphone en bijhorende app moet verbinden om bijvoorbeeld je gelopen parcours of snelheid te tracken. Dit maakt dus ook dat je steeds je smartphone moet bijhebben om al je sportgegevens te kunnen registreren.

De activiteitentracker is dus minder geschikt om je loopprestaties te tracken, maar is wel geschikt om je dagelijkse activiteit te meten zoals bijvoorbeeld wanneer je gaat wandelen.

 

Het GPS-sporthorloge zal je logischerwijs voornamelijk gebruiken om je sportprestaties te meten. Het horloge geeft aan wat de voortgang is van je trainingen en er zitten verschillende sportprofielen in verwerkt. Door de GPS-functie die in je horloge zitten, kan je op pad zonder smartphone terwijl al je gegevens wel geregistreerd worden. Verschillende data die bijvoorbeeld kunnen geregistreerd worden zijn: je snelheid, afstand, tempo, hartslag, afgelegde route,… Sommige horloges meten ook je VO2max aan de hand van een bepaald algoritme. Op die manier kan je conditie bepaald worden. 

In sporthorloges zitten standaard ook de functies van een activity tracker, dus ook je dagelijkse activiteit kan je op de voet volgen.

Een ander voordeel is dat er veel verschillende sporthorloges zijn in verschillende prijsklassen. Op die manier kan je steeds het sporthorloge kiezen met de functies die passen bij jou specifieke noden en die in jou gewenste prijsklasse liggen. 

Ben je een actieve sporter? Dan is een GPS-sporthorloge dé oplossing voor jou!

Er zijn tegenwoordig veel sportapps op je smartphone of smartwatch om je sportactivteiten mee te registreren. Het is een goedkopere oplossing als je geen geld hebt om nog een extra sporthorloge aan te kopen. Het nadeel is dat je steeds je smartphone bij de hand moet houden en dat je ermee rekening moet houden dat de registratie van data hier minder nauwkeurig is dan de registratie door een GPS-sporthorloge of activity-tracker.

Wil je toch je gegevens van je training in een app bijhouden? Dan is er goed nieuws, want het is vaak mogelijk om de prestaties die met een GPS-horloge geregistreerd werden ook te importeren in de sportapps op je smartphone.

 

Hartslag meten

Als je gaat sporten, is het vaak handig om je hartslag goed op te volgen. Er zijn verschillende methoden waarmee je je hartslag kan registreren: enerzijds de optische hartslagmeter en anderzijds de hartslagband. Maar wat is nu net het verschil tussen beiden?

De optische hartslagmeter 

Deze hartslagmeter zit meestal ingebouwd in je horloge en is herkenbaar aan de groene led lampjes aan de onderzijde van de horloge. Deze lampjes knipperen heel snel waarbij het groene licht weerkaatst op je bloed. Op die manier kan je horloge meten hoe snel het bloed door je aders stroomt en dus ook hoe snel je hart klopt. Je bloedstroom is het gevolg van je hartslag dus wanneer je hart klopt zullen de lichtjes meer bloed detecteren dan wanneer je hart niet klopt. Omdat optische hartslagmeters het gevolg meten van je hartslag, zijn deze minder nauwkeurig dan hartslagbanden. Vooral tijdens interval-trainingen zullen de lichtjes niet snel genoeg een hartslagverandering kunnen vaststellen.

De hartslagband

Een borstband is een band die de elektrische prikkel registreert die de aanleiding geeft tot een hartslag. De sensoren op de band meten deze signalen en zetten deze om in een hartslagmeting. De hartslagband registreert dus nagenoeg onmiddellijk je hartslag, waardoor deze nauwkeuriger zal zijn de de polshartslagmeting. Voor intervaltrainingen is het steeds aan te raden om een hartslagband te dragen. Deze zijn vaak te connecteren via bluetooth of ANT+ met je horloge of smartphone. 

Lees onze andere blogs

Afspraak maken

© Move For Health 2024 Privacy & cookies | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Website design & development by Logo Popkorn